Nowe Skody "od ręki", okazje, wyprzedaże itp

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • theOne
    Ambiente
    • 2010
    • 177

Nie ma co się kłócić czy audi jest lepsze od skody czy vw. Czy warto dopłacać? Nie wiem. Ale wiem, że mają lepsze: plastiki, są lepiej wyciszone, oferują więcej komfortowych i nowatorskich opcji, dochodzi prestiż itp. itd. Nikt nie mówi, że się nie psują bo premium nie równa się bezawaryjność-niestety, bo płacąc takie ciężkie pieniądze to powinno być standardem, a o poprzedniej e-klasie raczej negatywne opinie słychać. A kupując Passata czy Superba na pewno nikt nie przeżywa katuszy Ale np. merc C, bmw x1 mają marne plastiki jak na klasę premium...

Zamieszczone przez szkoda
    to nie o to chodzi czy się psują czy się nie psują, to nie ma najmniejszego znaczenia, głównym wyznacznikiem klasy jest jej ekskluzywność, a nie byle chłystek idzie do salonu i kupuje O1 czy O2, auta, które stając na światłach mamy przed, za sobą i po obu bokach
    użytkownicy drogich marek wcale nie chcą, żeby były tańsze i ogólnie dostępne, po prostu cenę mają w dupie
    Dokładnie. Co prawda, poprzednich e klas, 5tek itp. jest pełno, ale wiadomo kilka lat na rynku i zalewa nas fala używek i full prestiż, bo pewnie najczęściej powypadki, ale nieważne to mercedes Za 2/3 lata napłyną nowe eklasy/5tki-kocham to auto.
    Witam

Passat 1.8 TSI R-Line MY2010

Komentarz

• szkoda
      RS
      S_OCP Member
      • 2005
      • 22543

Zamieszczone przez theOne
      Co prawda, poprzednich e klas, 5tek itp. jest pełno, ale wiadomo kilka lat na rynku i zalewa nas fala używek i full prestiż, bo pewnie najczęściej powypadki, ale nieważne to mercedes Za 2/3 lata napłyną nowe eklasy/5tki-kocham to auto.
      dlatego "ekskluzywni" jeżdżą "bieżącymi" a "poprzednimi" i "popopoprzednimi" - my
      saport techniczny baj DGW
      była BKD+DSG '05 120kkm
      była BXE '08 190kkm
      no i nie ma :-)

Komentarz

• voltar
        L&K
        • 2009
        • 1107
        • Octavia II (1Z3)
        • BZB 1.8 TSI 160 KM

Ale wiem, że mają lepsze: plastiki, są lepiej wyciszone,
        Tu jeszcze trzeba jasno powiedziec co porownujesz bbo mowiac ze tak ma marka Audi ogolnie a Skoda nie ma to nie moge sie w pelni zgodzic ... np O2 powinna byc porownywana z A3 a tutaj ja jakos osobiscie nie moge sie dopatrzyc by plastiki byly lepszej jakosci w dodatku jet gorzej z ergonomia bo A3 swoje lata ma. Jedno co znalazlem w klasie premium co musi byc to lepsze wyciszenie np Volvo S40 czy Audi A3 jest lepiej wyciszone no i to tyle .

O kvalitach Skody Octavia moze pohybovat ino blazen !

Komentarz

• szkoda
          RS
          S_OCP Member
          • 2005
          • 22543

to udowadnianie sobie, że "lepsze" marki są gorsze nie prowadzi donikąd
          była BKD+DSG '05 120kkm
          była BXE '08 190kkm

Komentarz

• voltar
            L&K
            • 2009
            • 1107
            • Octavia II (1Z3)
            • BZB 1.8 TSI 160 KM

Nie prowadzi donikąd czyli prowadzi dokądś ?

Komentarz

• szkoda
              RS
              S_OCP Member
              • 2005
              • 22543

Zamieszczone przez voltar
              Nie prowadzi do nikąd czyli prowadzi dokądś ?
              yyyyyyyy, prawie błyskotliwie
              była BKD+DSG '05 120kkm
              była BXE '08 190kkm

Komentarz

• theOne
                Ambiente
                • 2010
                • 177

Ale wiem, że mają lepsze: plastiki, są lepiej wyciszone,
                Tu jeszcze trzeba jasno powiedziec co porownujesz bbo mowiac ze tak ma marka Audi ogolnie a Skoda nie ma to nie moge sie w pelni zgodzic ... np O2 powinna byc porownywana z A3 a tutaj ja jakos osobiscie nie moge sie dopatrzyc by plastiki byly lepszej jakosci w dodatku jet gorzej z ergonomia bo A3 swoje lata ma. Jedno co znalazlem w klasie premium co musi byc to lepsze wyciszenie np Volvo S40 czy Audi A3 jest lepiej wyciszone no i to tyle .
                Szybki test co jest lepsze Audi/BMW/Mercedes vs Skoda/Passat/Seat/Opel itp. itd.
                Przykład
                A4 vs Superb (wyposażone możliwie podobnie), które auto wybierasz, zakładając tą samą cenę. Jeśli wybierzesz Superba, to z dwóch powodów-A4 nie jest tak przestronne jak konkurent ze Skody, no i bagażnik, lub z przekory W każdym innym przypadku nie wierzę, że nie wybierzesz Audi/BMW/Mercedesa, bo i C i 3 też są mniejsze.

Co do A3, to fakt powinni już zaprzestać klepać i wprowadzać na siłę lifty, żeby wsadzić ledy, nie da rady już oszukiwać, czas na zasłużoną emeryture.
                Witam

Passat 1.8 TSI R-Line MY2010

Komentarz

• shok
                  RS
                  • 2009
                  • 2070
                  • Octavia I (1U2)
                  • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Klasa premium nie ma być lepsza,równa czy gorsza .Ma być przede wszystkim droga. :diabelski_usmiech przez co nie dla wszystkich

Komentarz

• szkoda
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 22543

Zamieszczone przez shok
                    Ma być przede wszystkim droga. :diabelski_usmiech przez co nie dla wszystkich
                    dokładnie tak.

[ Dodano: Sob 17 Lip, 10 21:10 ]
                    może nawet jakby się strasznie sypała i była droga w naprawach to lepiej - "a co stać mnie a w razie czego przylatuje helikopter asistans"
                    była BKD+DSG '05 120kkm
                    była BXE '08 190kkm

Komentarz

• voltar
                      L&K
                      • 2009
                      • 1107
                      • Octavia II (1Z3)
                      • BZB 1.8 TSI 160 KM

Temat porównywania klas , konkretnych aut jest generalnie ciekawy
                      Jednak moje zdanie jest takie że postrzeganie poszczególnych marek i klas jest obiektywne i zmienia się i to nie zawsze dlatego że zmieniła się marka np. Audi kiedyś a Audi dzisiaj ale że zmienił się sam nabywca i jego siła nabywcza ...
                      Weźcie takie Volvo - u nas marka klasy premium a w Szwecji to po prostu auto rodzinne co nie znaczy że kazdego w Szwecji stać na takie nowe ale jednak społeczeństwo bogatsze niż nasze ...

Komentarz

• szkoda
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2005
                        • 22543

Temat porównywania klas , konkretnych aut jest generalnie ciekawy
                        i to bardzo , tyle, że zazwyczaj kończy się pyskówką jak bardzo skoda się nie różni od audi

przede wszystkim należałoby te podziały zdefiniować, ale myślę, że inteligentni nie muszą tego robić, to się mniej więcej czuje
                        IMO cała grupa marek premium nie jest homogeniczna, są marki bardziej i mniej "premium" a do tego dochodzi specyfika rynku i tak np. w Polsce myślę, że dla wielu osób marką taką będzie już nawet VW, zwłaszcza na prowincji, czy w mniej zasobnych regionach, moim zdaniem tak jest jak najbardziej ok, po prostu kwestia punktu odniesienia.

na przykład w naszym OCP grajdołku można wyróżnić coś takiego jak nawet nie marki, tylko "wersje premium", przecież każdy się ślini do RSek, czy bogatych wyposażeniowo czy wypasionych silnikowo egzemplarzy, te modele są nierzadko prawie 2x droższe niż uboższe wersje.
                        doskonale to można zauważyć w podejściu innych userów a i posiadacz takiej wersji premium, też automatycznie zyskuje w tej mikro populacji
                        (jakby, ktoś próbował dyskutować z tym, że samochód jest wyznacznikiem statusu to niech sobie daruje)

volvo, nawet jeśli jest marką premium, a raczej jest, to IMO jest z tych słabszych premiumów
                        w Polsce oczywiście będzie postrzegane inaczej niż w Szwecji, gdzie dochodzi jeszcze to, że tam to jest swojska, rodzima marka, ale patrząc globalnie, jednak volvo zdecydowanie odstaje od premium pełną gębą jak BMW czy MB, ale na pewno ma wizerunek bardzo dobrej, solidnej marki słynącej z bezpieczeństwa.

zauważcie jaką prowadzą politykę product placement, nie śledzę tego, ale zwróćcie uwagę ilu głównych bohaterów amerykańskich filmów porusza się właśnie volvo (od jakiegoś czasu jest chyba na zmianę volvo i prius ).

dlatego pewnie, ktoś kto nie rozumie tych punktów odniesień i patrzy np. tylko z własnej perspektywy, będzie się o te super ważne sprawy kłócił do zabicia.
                        fakt, ważne nie są, ale rzeczywiście ciekawe jak tu ludzikami manipulować, żeby im się wydawało, że są lepsi niż są
                        była BKD+DSG '05 120kkm
                        była BXE '08 190kkm

Komentarz

• winni77
                          RS
                          • 2009
                          • 2183
                          • Octavia II combi (1Z5)
                          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

przede wszystkim należałoby te podziały zdefiniować, ale myślę, że inteligentni nie muszą tego robić, to się mniej więcej czuje
                          Chyba masz rację, że jest to dość subiektywne co dla kogo jest klasą premium. Bo np jak to takiego Volvo, czy tego VW na prowincji mają się Maserati, Ferrari czy Roll Royce etc? Mnie m.in. te 3 kojarzą się z klasą premium (a może super-premium)? Bo jeszcze są takie marki jak BMW, które to mają model dla przeciętnego kowalskiego jaki i siódemki i X5, na które może sobie pozwolić już nie tak wielu.
                          Mój "Batmobil"

Komentarz

• szkoda
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2005
                            • 22543

Zamieszczone przez winni77
                            Bo jeszcze są takie marki jak BMW, które to mają model dla przeciętnego kowalskiego jaki i siódemki i X5, na które może sobie pozwolić już nie tak wielu.
                            no więc właśnie ta praktyka jest stosowana od stosunkowo niedawna, wprowadza się takie modele jak BMW 1, jednak rynek weryfikuje potrzeby, inna rzecz, że te auta też są bardzo drogie jak na to co oferują w rozumieniu przeciętnych potrzeb rodziny, "jedynka" o ile pamiętam zaczyna się od 100tys. i to ciągle jest mały samochodzik.
                            była BKD+DSG '05 120kkm
                            była BXE '08 190kkm

Komentarz

• _tm_
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2004
                              • 2333
                              • Superb III (3V3)
                              • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                              • CDAA 1.8 TSI 160 KM
                              • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

użytkownicy drogich marek wcale nie chcą, żeby były tańsze i ogólnie dostępne, po prostu cenę mają w dupie
                              A wręcz, żeby były droższe . Jak w tym kawale:

Jeden nowobogacki rusek chwali się drugiemu:
                              - Patrz, kupiłem ten zegarek za 100,000$
                              A drugi:
                              - E, to frajer jesteś. Ja taki sam kupiłem w sklepie obok za 150,000$
                              S3 SL 2.0 TSI DSG 4x4 [355KM@461Nm] 2018-... link
                              Alfa Romeo Stelvio AT8 Q4 [280KM@470Nm] 2018-... link
                              -------------------------------------------------------------------------
                              O3 RS 2.0 TSI DSG [313KM@439Nm] 2016-2018 link
                              O2 1.8 TSI DSG [237KM@345Nm] 2009-2014
                              O1 1.9 TDI [207KM@389Nm] 2004-2010

Komentarz

• szkoda
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2005
                                • 22543

Zamieszczone przez _tm_
                                A wręcz, żeby były droższe . Jak w tym kawale:

Jeden nowobogacki rusek chwali się drugiemu:
                                - Patrz, kupiłem ten zegarek za 100,000$
                                A drugi:
                                - E, to frajer jesteś. Ja taki sam kupiłem w sklepie obok za 150,000$
                                otóż to
                                była BKD+DSG '05 120kkm
                                była BXE '08 190kkm

Komentarz

• voltar
                                  L&K
                                  • 2009
                                  • 1107
                                  • Octavia II (1Z3)
                                  • BZB 1.8 TSI 160 KM

na przykład w naszym OCP grajdołku można wyróżnić coś takiego jak nawet nie marki, tylko "wersje premium", przecież każdy się ślini do RSek, czy bogatych wyposażeniowo czy wypasionych silnikowo egzemplarzy, te modele są nierzadko prawie 2x droższe niż uboższe wersje.
                                  doskonale to można zauważyć w podejściu innych userów a i posiadacz takiej wersji premium, też automatycznie zyskuje w tej mikro populacji
                                  (jakby, ktoś próbował dyskutować z tym, że samochód jest wyznacznikiem statusu to niech sobie daruje)
                                  Kurcze to ja mam wersje premium a tak poważnie kiedyś Octavia to dla mnie było super eskluzywne i luksusowe auto w dodatku niedostępne bo mnie nie było na nie stać ... a teraz jest ciągle super tylko że mi spowszedniało bo je mam na codzień ... ale pbawiam się że tak byłoby z każdą marką ...

Komentarz

• imelvis
                                    Classic
                                    • 2010
                                    • 2

czesc, posiadam do sprzedania nowego toura 1.9 tdi sedan, kolor 9j grafitowy metalizowany, pakiet optimum + hak + koło zapasowe + wycieraczka tylnej szyby. ODSTĘPNY OD ZARAZ!! Cena do indywidualnych ustaleń, zapraszam, 665092218
                                    Dobre ceny na nowe skody

Komentarz

• Mihau
                                      RS
                                      • 2009
                                      • 7460
                                      • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

imelvis, jak już to pisz w odpowiednim topicu
                                      Ogłoszenia drobne lub Ogłoszenia komercyjne
                                      O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• imelvis
                                        Classic
                                        • 2010
                                        • 2

Zamieszczone przez Mihau
                                        imelvis, jak już to pisz w odpowiednim topicu
                                        Ogłoszenia drobne lub Ogłoszenia komercyjne
                                        oki, przepraszam
                                        Dobre ceny na nowe skody

Komentarz

Pracuję...